Kleine-Beerze-Koffieochtenden zoekt de kracht van lokaal erfgoed en verhalen van de streek
Oude verhalen vormen een levendig onderdeel van ons erfgoed. Op 11 juni stonden kinderen uit Vessem, Middelbeers, Oostelbeers en Hoogeloon te trappelen om mee op pad te gaan met het Kleine-Beerze-Koffieprogramma. Ditmaal buiten. Kun je kinderen ook boeien met erfgoed? Marie José Mijs nam de kinderen mee in de verhalen over Sjef van Dun, ‘De Apenboer’. Hoe het kwam dat hij zo genoemd werd weten de kinderen nu wel te vertellen.
Wie was Sjef van Dun?
Sjef kwam naar De Spekdonken voor de rust en de natuur. Omdat hij veel van dieren hield brachten de mensen verweesde aapjes bij hem onder. Sjef zei nooit nee. Uiteindelijk had hij 14 apen! Dat leverde talloze anekdotes op, die door de ouders van het jonge publiek nog altijd herkend werden.
Op verkenning
Samen met Monique en Ria trok de hele stoet naar buiten. De kinderen renden alvast vooruit, op zoek naar ‘apenstreken’. De ouders genoten van het kleinschalige landschap.
Betrokken
Terug op het boerenterras konden de kinderen hun inspiratie kwijt op grote tekenvellen. Misschien hangen de tekeningen er nog? De ouders beschreven intussen hun eigen belangstelling voor erfgoed.
Perspectief
De kracht van erfgoed is de verbinding met de plek in het beekdal en met onze eigen historie. Beleefbaar maken van dat unieke verhaal kan kansen opleveren. Lokale ondernemers ontdekken nieuw perspectief in het eigen erfgoed en verbinden hun onderneming aan een lokale held of een gebeurtenis. Laat je erfgoed voor je werken, dat geeft het beekdal kleur!
Volgende Kleine-Beerze-Koffieochtend:
Zaterdag 17 september, 10.00 uur
Thema: Landschap als drager voor nieuw initiatief
De Eikehoef op landgoed Baest, info volgt later
Meer weten?
website van de Levende Beerze
Facebook Leven de Kleine Beerze